За кръстосани продажби говорим, когато имаме втора точка на продажба в непосредствена близост до друг продукт, който може да бъде използван в комбинация. Примери за това са, когато до бирата поставим чипс, до млякото бисквити или до виното-презервативи. Възможностите за комбинации са много, като все пак близостта на двата продукта трябва да е позната и интуитивна комбинация, за да може клиентът да се сети, какво точно се иска от него 🙂

Този тип презентация в магазините е популярен начин за повишаване на продажбите и познаваемостта на търговската марка. Изследвания показват, че с този тип втора точка, продажбите биха могли да надхвърлят с до 5 пъти обичайните си стойности.

Кои са необходимите условия, за да се осъществи кръстосано излагане:

  • да имате продукт с подходяща големина и тегло. (Ясно е, че няма как да закачите пералня на рафта с праховете за пране);
  • да изберете подходяща кореспондираща категория. Ако искате да повишите познаваемостта, е добре да се “закачите” за по-бързо вървяща категория, която да ви издърпа напред;
  • да имате на разположение подходящата лента или дисплей, които да поставите така, че да не пречат на основното излагане;
  • да имате отлично брандиране, за да ви забележи и най-разсеяния клиент.

Ето и няколко варианта за “ракета носител” на вашата втора точка по метода на кръстосани продажби.

Паразитна /Крос мърчандайзинг лента и какво ли още не

 

Лента за кръстосани продажбиТова е най-икономичният и най-лесният начин за кръстосани продажби. Ако продуктът ви може да виси на кука. Ако е лек. И ако не се продава по бройка в минута.

Този тип лента е чудесен, ако продавате бонбони, пуканки в пликче, ядки, самобръсначки, и прочее всичко, за което се сетите, че може да виси на кука.

Ако опаковката на вашия продукт позволява и целта ви е да се покажете в колкото се може повече търговски обекта – това е истината.

Със сравнително ограничен бюджет ще можете да се закачите за която си искате друга категория, а в по-малките обекти може да я използвате и за първично излагане на каса.

Като стана дума за каса, този тип лента е лек и много харесван вариант за поставяне на импулсни стоки на мястото, където клиентът вече си е извадил портфейла.

Това, което трябва да имате предвид е: тъй като рядко може да се постави повече от един продукт на кукичка, ще ви се наложи да предвидите или да договорите с магазина, някой да хвърля по едно око на скъпоценната втора точка и да презарежда лентата. За да не се окаже в един момент, че конкурент се е настанил на нея или просто се ветрее с празни куки.

Дисплей Лента за кръстосани продажби

 

Лента за кръстосани продажби

Ако все пак продуктът ви не е в пликче или кутийка с дупка и не може да се постави на кука, тогава може да предпочетете този вариант.

Ще останете изумени от възможностите му. Тъй като той се произвежда от листов материал, конструкторът може да го приспособи за голямо разнообразие опаковки, като бутилки, кутии, тубички и други.

Това, което трябва да имате предвид, ако сте си харесали този вариант на излагане е, че рядко може да използвате стандартна лента. В повечето случаи ще се наложи да се направи специален проект, според точните размери и особености на вашата опаковка.

А това означава количество. Цената няма да е много радостна, ако ви трябват само 20 броя за Фантастико.

Дисплей с куки за втора точка на продажба

Дисплей на куки за втора точка на продажба

Ако нямате добър контрол върху презареждането на лентата и искате да използвате мястото, като истинска втора точка, тогава може да се спрете на вариант за дисплей с възможности за поставяне на по-голям брой продукти.

Хубавото на това решение е, че може да бъде изпълнено с ограничен бюджет и е много харесвано от търговците на дребно.

 

 

 

 

Вариантите за втора кръстосана точка могат да бъдат много. Не пропускайте възможността да изпробвате силата на този метод на продажба.

А това, което е написано по-горе съвсем не е всичко. Очаквайте продължение с тежката артилерия дисплеи за крос мърчандайзинг.