Хоризонталната хладилна витрина с деликатеси е притегателно място в супермаркета и има реалния шанс да привлича и задържа лоялни клиенти.

Повечето вериги супермаркети все повече обръщат внимание на готовите ястия и продуктите на оразмеряване, като разширяват щандовите си витрини и разнообразяват и увеличават асортимента.

Всеки, който е оборудвал подобна секция със съдове за хладилни витрини знае, че подборът на продукти и пресмятане тавичките в нея не е шега работа и инвестицията никак не е малка.

Какво да имаме предвид, когато планираме освежаване на магазина с нова щандова витрина, така че начинанието да е успешно?

1. Да определим продуктовите категории и съотношението им във витрината. Първо, грубо може да преценим разположението на продуктите в метри – примерно, 1 м за сирена и кашкавали; 2.5 м за месо и т.н. Второ, да преценим по колко различни артикула ще има във всяка категория и така да преценим, колко съда бихме сложили в определените сектори.

2. Всеки пресен хранителен продукт има своите особености, които изискват специални условия за съхранение и презентация. За целта, купите, тавичките или подиумите трябва да внимателно да бъдат подбрани, за да отговарят на изикванията. Например, месото е тежък продукт и за него е необходима здрава тавичка, чиито ръбове да не се отчупват, когато я изваждаме от витрината; салатите имат висока киселинност и тавичките за тях трябва да са издръжливи на маринати; топлите храни пък трябва да се държат в съдове, които са издръжливи на температурни разлики и пр. Ето и таблица с характеристики на някои от материалите:

Trays&bowls materials

 

3. Да помислим, как ще представим ценовата и промоционна информация в магазина. Да изберем подходящите стойки за ценови етикети, като улесним максимално клиента при избора. Цените и промоционните артикули е добре да са ясни, четливи и видими. Държачите за етикети трябва да са разрешени за директен контакт с хранителни продукти, за да си нямате проблем с ХЕИ. За целта ще е чудесно да се сдобиете със сертификат от страна на доставчика.

4. Да направим аранжимента възможно най-привлекателен за окото. Може да си изберем аксесоари, като изкуствено грозде, зеленина, лимони и пр. Цветовете и ароматът ще предизвикат вниманието на клиента.

5. Да обучим персонала, как да се грижи за инвестицията. Почистването на професионалните съдове за хладилни витрини е изключително важно, за да може оборудването да служи възможно най дълго и да се изплати, разбира се. Трябва да имаме предвид, че препаратите с алкохол, бензен (бензол) увреждат повърхността. Хубаво е да знаете, че преди всяко измиване, съдовете е добре да се облеят със студена вода и периодично да се третират със специален препарат за отстраняване на протеини.