(02) 421 08 36 info@display-bulgaria.com

Не, не… Не искам да ви казвам дали Вашата касова зона може да продава повече! Мога само да споделя идеи, възможни начини и поводи за размисъл, които Вие да решите дали ще използвате.

Защото това е Вашият магазин. Това са Вашите клиенти.

Никой досега не е намерил начин да направи касата обичана. От гледната точка на Вас-Търговците, обаче, това би трябвало да е едно от най-важните места в магазина. Защо ли?

Защото това е мястото, където клиентът се разделя с парите си, за да ги даде на Вас. И това трябва да е най-предразполагащата, най-бляскавата зона. Илюзиите, обаче се разбиват, когато купувачът я доближи. Започват да изникват стресиращи въпроси от рода на: “Къде да застана?”; “Колко време ще отнеме?”; Кой е по-бързият касиер?”

 

Някакси не е справедливо. Като клиент го казвам. Мястото, където разменяме пари (моите пари, тези на клиента) срещу стоки би трябвало да е приятно, нали?

Така и Вие като търговец ще сте доволен – ще имате по-голям шанс да размените повече неща с купувача…

И така.

Може ли Вашата касова зона да продава повече?

 

За да разберете, трябва първо и преди всичко да направите проучванеМразите да правите проучване? Е…. ако искате да направите промяна и да увеличите шанса на касата да продава повече…. ще Ви се наложи. 🙂

Какво е важно да разберете от проучването?

1.Какво преживяват клиентите, докато се редят на касата. Например: какво разглеждат, към кои продукти основно посягат, колко чакат в натоварените часове и т.н.

Каква информация ще Ви донесе това проучване: дали не надценявате някои стоки на касата за сметка на други; как можете да намалите времето за чакане или какво “забавление” може да им измислите, докато чакат….

2.  Какво е съотношението между заеманото пространство на дадена категория и оборота, който носи на касата.

Каква важна информация ще ви донесе това проучване: Може да се изненадате, че категорията, която заема най-голямото пространство не Ви носи най-големия оборот или печалба. Тогава може да решите да намалите мястото за нея и да увеличите друга категория, която носи повече резултати.

3. Кои са топ 3-те категории, които Ви носят 80% от продажбите на касата.

След като разгледате резултатите ще видите дали има потенциал, който чака да бъде изваден и да доведе до още по-радващи резултати от продажбите в касова зона.

Това от вас.

От нас – идеи, за да стане касата по-комфортно, по-подканващо и по-печелившо място.

1.Позволете на клиента да има усещането, че се награждава на касата. Предложете му импулсните продукти (онези топ 3 категории) по най-най-привлекателния начин.

Tъркалящите се вафли в разкъсани кутийки не са толкова мотивиращи, колкото изпънатите под конец шарени опаковки. Вижте сами:

vafli dar predi!Касова зона след

Разликата между едното и другото е 15% в продажбите.

Десертите и на Вашата каса могат да изглеждат така. А за да спестите място, можете и да ги изправите вертикално. И всичко това на уникална цена до края на април. Ако ви е интересно, вижте тук.

2. Привлечете клиентите с видими и големи табели, към предложенията на касата. Дори помислете за нещо интересно и забавно, което да четат, докато чакат. Бъдете креативни – защо даже да не е и виц на деня? Сещате ли се за подобни примери?

3. Защитете се от кражби от продуктите на куки, поставете ясни и видими цени; създайте приятна и приветлива атмосфера. Вижте малко идеи в това предложение.

4. Добавете и активни продажби, като мотивирате касиерките да предлагат продукт на деня или седмицата. Разликата в продажбите му за деня ще е между 50% – 80% в продажбите. Във Ваша полза.

Ето и кратко резюме на дългата ми реч:

  • Проучете и научете повече за навиците и предпочитанията на клиентите в касова зона. Ще ви се отплати с повече продажби. А това не е без значение за Вас, нали?
  • Направете мястото удобно и привлекателно. Удобно и за магазина и за клиента. Печелят и двете страни. Е как да не предпочете клиента да пазарува редовно от Вашия магазин?
  • Винаги има какво още да се направи, за да има по-добри продажби. Но за това няма универсална рецепта. Вашият бизнес е уникален. Вие ще намерите най-доброто решение!