(02) 421 08 36 info@display-bulgaria.com

Не беше далеч времето, когато хладилните витрини в супермаркетите бяха малки и от тях можеше да се купи само сирене от тенекия, един или два вида кашкавал и някакво месо.

През последните 5-10 години виждаме все по-големи хладилни витрини с пресни месни деликатеси, вносни сирена, кулинария… Появяват се все повече специализирани магазини за месо и сирене, които искат да са наследници на предшествениците си производители, като продават директно домашно произведените си продукти и деликатеси.

За крайния клиент нещата са страхотни – конкуренцията между супермаркета и неговите хладилни витрини и месарницата в квартала означава промоции, разнообразие и изгодна цена.

За бизнеса на търговците обаче това означава постоянна борба, в която доста често Голиат е победен.

Супер/Хипермаркетът има преимуществото да предложи разнообразие и по-ниски цени заради мащаба.

Специализираният магазин печели с имиджа на място, където може да си купиш истински продукти направо от фермата.

Различните формати магазини имат различни цели, визия и проблеми. Но едно предизвикателство важи за всички – изборът на подходящата щандова витрина.

Странното е, че в личния живот, когато някой си купува апартамент, не взима най-евтиното жилище само защото е на най-ниската цена. Имайки предвид дълготрайния ефект от подобна покупка, човек преценява нещата комплексно и внимателно и според целите си за нея.

В повечето случаи обаче, когато става дума за оборудване, нещата отиват в плоскостта на по-евтиното, за сметка на важни фактори, които биха спестили и ядове, и разходи в бъдеще.

Изборът на витрина е една от най-важните предпоставки за растящи продажби при деликатесните храни.

Тъй като клиентите пазаруват с очите си, дизайнът и визията на продуктите трябва да привлекат погледа и желанието за покупка. От друга страна,  добрата вентилация ще спести болезненото усещане от ранно бракуване или неприятно изказване в медиите на пострадал клиент.

В тази публикация ще се спра по-детайлно върху различните типове хладилни витрини (от гледна точка на представянето на асортимента) и се надявам да бъда полезна, ако скоро ви се налага да отворите магазин или да подмените оборудването.

Видове деликатесни витрини

 

Хладилна витрина на самообслужванеНа самообслужване

От мърчандайзинг гледна точка, витрините на самообслужване могат най-общо да се разделят на три типа:

  • с единична вана,
  • с единична вана и допълнителни рафтове и
  • плюсова крайстенна.

Витрините с единична вана са много благодатни за представяне на продукти в големи опаковки или за използване в заведения за самообслужване, като салатени барове. Допълнителни аксесоари позволяват използването и преобразяването на това оборудване за различни цели.

Хладилни витрини на самообслужване с рафтове

Витрините с единична вана и допълнителни рафтове раздвижват отлично дълга линия от затворени витрини и дават възможност за излагане на по-скъпи, предварително пакетирани продукти. Рафтовете отгоре могат да се използват за представяне на комбиниращи се стоки.

 

Витрини на обслужване

Хладилни витрини с обслужванеВ тази група влизат всички витрини, които се обслужват от продавач-консултант.

Имайки предвид бариерата на стъклото, дизайнът на тези витрини трябва да е с минимум плътни части, които да закриват продуктите.

Този тип витрини са най-популярни на нашия пазар и са подходящи за различни формати магазини.

Горната част на затвореното пространство дава възможност за поставяне на различни видове табели или рамки с кулинарни идеи или информация за промоции.

Да не забравяме колко са важни съдовете, начинът на излагане и комуникацията във витрината.

Вижте повече.