(02) 421 08 36 info@display-bulgaria.com

Психолозите са категорични – до 80% от възприятията на човека се осъществяват чрез зрението. Този факт дава възможност на магазините да увеличат своите продажби чрез въздействие върху импулса към покупка и увеличение на времето, прекарано в търговския обект.

Човек реагира инстинктивно на цветовете благодарение на дълбоко закодираното им влияние в съзнанието. Червеното означава “спри”, а зеленото – “премини”, като това е най-опростеният пример за тяхното въздействие. Изследвания показват дори и физически ефект – ярко червеният цвят ускорява пулса и енергизира, докато големи площи в бяло или сиво водят до безпокойство.

Магазините, които искат да се възползват максимално от това човешко качество, могат да развият концепцията си в много по-голям детайл и да определят цветовата си палитра според аудиторията, която искат да привлекат. Младите хора, например, предпочитат по-ярките и живи цветове, докато по-възрастните са податливи на по-приглушени или съставни нюанси.

Това е прекрасно, но ако скоро не се предвижда ремонт, как да се възползваме от психология на цветовете без да се налага да пребоядисваме магазина?

Както е казал Лудвиг Мис ван дер Рое, един от бащите на минимализма – “Малкото е повече”. Понякога малки цветни детайли, могат да привлекат вниманието с по-голяма сила, отколкото цяла боядисана секция в магазина. Това могат да бъдат акценти във вид на табели в началото на всяка гондола, стопери на рафта, промоционални рамки на втора точка, поставяне на големи изображения над рафтовете в съответна цветова гама и др. – вариантите са многобройни.

А ето и кратък справочник на цветовете:

Влияние на цветовете върху продажбите

Червено

Предизвиква апетита

Червеното е най-често използваният цвят в маркетинга на хранителни продукти. Окото разпознава първо него и след това сканира другаде. Има способността да събужда спомени и емоционални реакции. Почти не съществува етикет на хранителен продукт, който да не съдържа някакъв нюанс на червено.

Причината за това е способността му да предизвиква апетита. Най-вероятно това му качество се дължи на факта, че в природата в естествено състояние е свързан със сладки плодове, като ягоди, малини, череши и др.

 

Жълтият цвят в помощ на продажбитеЖълто

Носи щастие

Жълтото е вторият най-използван цвят в маркетинга на храни. Като “най-щастлив цвят” той предразполага към добро настроение и оптимизъм.

Имайки предвид, че храненето е също и емоционално преживяване, използването на този цвят ще създаде приятно преживяване и ще настрои клиентите ви за по-дълъг престой в магазина.

 

Ефект на цветовете върху продажбитеЗелено

Означава здраве и природа

Макар и не толкова популярен до скоро, в последните години зеленият цвят започна да се среща все повече в дизайна на хранителните опаковки, като стана символ за био, здравословни или органик продукти.

Очите обичат зеленото и се задържат по-дълго време върху него.

 

Ефектът на цветовете върху продажбитеОранжево

Означава удоволствие

Оранжевото е цвета на слънцето и носи топлина и удоволствие. Силната му енергия носи обещание за енергичност, сетивност и радост.

Много хранителни брандове, които искат да предизвикат тези усещания у потребителите, го използват в дизайна на опаковките на своите продукти.

Подобно на червеното, оранжевото веднага привлича окото.

 

Ефектът на цветовете върху продажбитеСиньо

Събужда спомен

Това не е цвят, който предизвиква апетита и причината е, че няма храна, която да е синя в естествено състояние.

Този цвят има способността да охлажда и е подходящ за хранителни категории, чието основно качество е да бъдат студени или асоциирани с чистота и подреденост.

Надявам се, че този пост ще ви мотивира да експериментирате с цветови акценти, което със сигурност ще има ефект върху привличането на нови клиенти във вашия магазин.