(02) 421 08 36 info@display-bulgaria.com

Ценови лайстни: Кратък справочник Част 1

Apr 7, 2022 | Ценови лайстни и поставки за цени

Във времето на пазаруване на самообслужване, всеки продукт в магазина трябва да има ясно поставена цена. Това е и причината ценовите лайстни да са едно от най-важните открития в оборудването за магазини. Ясната ценова информация изгражда доверие и лоялност у потребителите; пазаруването става предвидимо, удобно и приятно.

Един толкова обичаен детайл като ценовите лайстни (наричани още шини, профили, ценници, етикетници…), обаче, се произвежда в голямо разнообразие и изборът никак не е лесен. В магазините в България често има различни видове рафтове, като част от дизайна на отделните категории: рафтове от стъкло, имитации на дърво, щайги за плодове и зеленчуци, метални кошници, хладилни рафтове и др.

Всеки тип рафт има свой собствен профил, за който са подходящи определен тип ценови лайстни.

В следващите няколко публикации, ще разгледаме следните видове лайстни: със залепване, за стъклен рафт, за различни видове търговско професионално оборудване, като ще се опитаме да сме ви полезни да направите възможно най-добрия информиран избор.

Ценови лайстни за ПДЧ, картонени стелажи и всякакъв вид рафтове с плосък ръб.

Това е най-универсалното решение за поставяне на ценови етикет на рафт. На практика, ценовият профил може да бъде фиксиран на всяка плоскост, чиято дебелина е по-голяма от 9 мм. Това е важно да се знае, защото толкова е височината на най-тясната самозалепваща лента.

Когато обмисляте ценови лайстни със залепване е важно да предвидите следните фактори:

Натоварване при употреба

  • температура (дали ще са в хладилна среда),
  • елипсовиден или плосък рафт

В зависимост от тези особености във вашия случай, може да предпочетете:

  • Ценова лайстна с монтажна пенеста лепенка, която ако е качествена, ще можете да фиксирате профила дори на елипсовидни рафтове, без да се притеснявате, че ще се отлепи.
    Пенестата лепенка ще осигури стабилност и в хладилна среда. Вече 17 години продаваме изключително успешно широки (60 мм) ценови лайстни със залепване за базовите рафтове в хладилни крайстенни витрини.

Друг важен елемент, който трябва да имате предвид при избора на лайстни със залепване е, дали профилът няма да пречи на клиентите, когато се обслужват от рафта под лайстната:

Междурафтово разстояние

Когато се фиксират на рафта, ценовите лайстни отнемат пространство от по-ниския рафт. Ако пестите пространство или продуктите на долния рафт са високи (бутилки, например), може да се спрете върху някоя от следните опции:

Ъгъл на видимост

По-ниските рафтове ограничават видимостта на ценовия етикет. За случаите , в които държите да имате добър зрителен ъгъл към цената, може да предпочетете ценови лайстни с ъгъл на виждане 20°.

Естетически решения

Толкова много сме свикнали с наличието на етикети на ръба на рафта, че го приемаме за даденост. Етикирането е неизменна част от търговските стелажи и витрини, оформя челото и е важен щрих от атмосферата на пазаруване. Затова е важно естетика и функционалност да вървят ръка за ръка.
Ако ценовата лайстна за вас не е просто профил, в който поставяте цената, може да се спрете на следния вариант:

Качество на ценовите лайстни със залепване

Дотук обсъдихме функционалността и как да изберете ценови профили според особеностите на вашето търговското пространство.

Не по-малко важно е, как да ви служат дълго и да изглеждат добре, без да им личи, че са стояли на рафта повече от 3 години.

Важните параметри на качеството на лайстните със залепване са:

  • Устойчивостта на UV лъчи. Когато лайстните са с ниска устойчивост, още в края на годината ще правят впечатление с посивелия си вид. Не бихте искали рафта да изглежда немарлив, нали?
  • Качеството на самозалепващата лента. Самозалепващата лента трябва да е достатъчно здрава, за да не се налага да я подменяте. Една лайстна на залепване никога няма да изглежда, както е била, ако се наложи ръчно да поставите нова.
  • Лесно отваряне на профила. Проверете, дали ценовата лайстна се отваря лесно, когато искате да поставите етикет. Работата в магазина не трябва да е мъчение или да изисква ходене на маникюр след смяна на цените. Тествайте в офиса на доставчика, не пренебрегвайте този елемент. (Това важи за всички видове ценови лайстни, не само за тези със залепване.)
  • Гъвкавост на целия профил. Колкото е по-гъвкава лайстната, толкова по-малко ще е податлива на счупване, ще можете да я залепвате на обли рафтове и ще ви е лесно да я режете с ножица.
  • Къде е произведена и каква е политиката за връщане. Тук не е нужно да влизаме в обстойни обяснения. Едва ли има човек, който да няма опит в сравнението на продукти, произведени на различни континенти. Що се отнася до политиката за връщане, важно е да има начин да направите замяна или да върнете оборудване, което няма да ви свърши работа.

Надяваме се, че споделената в този пост информация ще ви помогне да направите своя най-добър избор на ценови лайстни и да спестите нерви, разходи и време, когато става дума за нещо толкова ценно, като вашия бизнес.

Очаквайте Част 2:
ЦЕНОВИ ЛАЙСТНИ ЗА СТЪКЛЕНИ РАФТОВЕ

Архив

Имаме широко портфолио от лайстни, оборудване за рафтове на самообслужване и аксесоари за промоционна и ценова информация.