(02) 421 08 36 info@display-bulgaria.com

Няма как всички да продават най-евтино

Мой познат наскоро сподели, че старателно изучава цените на прясното месо от брошурите на веригите и редува супермаркетите в неговия квартал, тъй като промоциите се изреждат през две седмици. Това му дава възможност да е „лоялен“ клиент на всяка една верига за периода, в който свинското е по – евтино.

Кой печели от ценовите войни между супермаркетите?

Очевидно, само крайните клиенти, като моя познат, който има щастието да живее в район със силна концентрация на търговски обекти.

Печелят ли, обаче, супермаркетите, които са увлечени от тази яростна ценова конкуренция, или просто прехвърлят едни и същи клиенти без реално да увеличават пазарния си дял?

На пръв поглед, свалянето на цените и промоциите “най – евтино” е най-лесният инструмент за привличане на клиенти.

Какво се получава на практика:

Супермаркетът Х сваля цената (притиска производителя, намалява своята печалба, или и двете) и естествено увеличава продажбите си. През това време, обаче неговите конкуренти не чакат безучастно – и те свалят цените си  и привличат същите тези клиенти, които са реагирали на първия участник.

Дали надпреварата в тази спирала ще продължи зависи от нервите и финансовата сила на играчите. В крайна сметка, в повечето случаи пазарният дял е съвсем същия, както и преди войната, само че всички се оказват с по-ниски печалби и с много слаба възможност да възстановят предишните си нива на ценообразуване.

Може ли да има победители в тази ситуация?

Ценовата война рядко се печели – при нея трябва да се оцелее. И вариантът е да се търси различна плоскост на конкуриране, която в дългосрочен план да води до задържане на клиенти и да създава предпоставка за лоялност.

Ето и няколко идеи за избягване на синдрома “по – евтино”.

 

1)      Да намериш конкурентното си предимство. Както казва Джак Уелш, бивш президент на Дженерал Електрик: „Ако нямате конкурентно предимство, по-добре не се конкурирайте“. Подобно на хората, няма абсолютно еднакви бизнеси – всеки има своите силни страни, които трябва да открие и заяви шумно.

2)      Да изведеш услугата си на висше ниво. Клиентите винаги могат да намерят идентично качество, същата или по-ниска цена, но специфичната услуга е нещо, което ще запомнят.

3)      Да имаш специална и последователна стратегия към лоялните клиенти.  20 пъти по-трудно е да привлечеш нов, отколкото да задържиш лоялен клиент.

4)      Да предложиш емоция и забавление.

5)      Да говориш НА, но и да говориш С клиентите чрез анкети и допитвания за мнението им, за да усетиш пулса на аудиторията, за да ставаш все по-добър и привлекателен.

Мърчандайзинг “хардуер” замества труда по зареждане

Всеки специалист търговски маркетинг е убеден, че добрият мърчандайзинг в магазина, означава продажби и разпознаваемост на бранда.

Много колеги споделят факта, че ефектът от труда на специален мърчандайзер се изразява в 20% повече продажби на техния бранд.

Тази услуга, обаче не е евтина и затова интересът върху готовите платформи/дисплеи за брандиране  от страна на търговските марки не стихва, поради многобройните ползи за бранда, които освен по-добрата видимост на рафта и резервиране на пространство, включват улесняване на поставянето и пестене на време.

Какво представлява ефективната бранд платформа

1. Готов дисплей (трейче, брандиращ борд, шелфтокър…) за поставяне върху търговски рафтове. Целта му е да бъде маркетинг инструмент, който привлича погледа на клиента върху конкретно портфолио от продукти.

 

2. Ефективната бранд платформа се приспособява за различни по формат търговски обекти – т.е. дизайнът и конструкцията са на модулен принцип, като могат да бъдат добавяни или премахвани отделни сегменти.

3. Ефективната бранд платформа е с висока трайност, като може да бъде премествана от един обект в друг, при промяна на договорките между магазина и търговската марка.

4. Дизайнът и конструкцията на ефективната бранд платформа позволява лесно пребрандиране.

5.  Ефективната бранд платформа е създадена така, че към нея да могат да се добавят различни аксесоари за активно привличане на вниманиетостранични стопери, поставки за брошури, мостри, листовки, рамкиране и пр.

6.  В пълния си вариант, ефективната система за рафтово брандиране включва и мърчандайзинг оборудване за автоматично зареждане на продуктите до първо лице на рафта. При избор на това решение, се получават следните ползи за участниците в процеса по покупка: За клиента

  • Отлична видимост на продукта – всички артикули са на предна позиция
  • Допълнителната информация подпомага избора в магазина

За бранда

  • Изцяло зареден и подреден дисплей с максимален ефект за импулсна покупка
  • Възможности за комуникиране както на бранда, така и на маркетинг посланието или конкретната активност
  • Адаптивност към различни по формат и концепция обекти
  • Лесен за употреба

За магазина

  • Положителен ефект върху продажбите
  • Лесно зареждане